KNA in actie tegen besluit oud papier Gemeente Ede

LUNTEREN – Muziekvereniging Kunst Na Arbeid uit Lunteren gaat deze week in gesprek met Gemeente Ede over het voorgenomen besluit om te stoppen met het ophalen van oud papier door verenigingen. Dat besluit kan het voortbestaan van de bloeiende vereniging bedreigen.
 
Afgelopen woensdag publiceerde Gemeente Ede het voorgenomen besluit om per 1 januari 2017 te stoppen met het ophalen van oud papier door verenigingen. Voor slechts twee jaar zou er een compensatieregeling zijn, daarna moeten de verenigingen de financiële klap zelf opvangen. Voor KNA, als grootste inzamelaar met bijna 400 000 kg op jaarbasis, betekent dit dat de vereniging onevenredig hard geraakt wordt. 
 
Voor KNA Lunteren betekent dat een financiële mokerslag. Al meer dan 50 jaar haalt de vereniging oud papier op in Lunteren. Dat zorgt voor geld om de vereniging in stand te kunnen houden, onder meer de jeugdopleiding waarin de Lunterse jeugd door professionele krachten opgeleid worden tot rasmuzikanten. Met resultaat: de club draait al vele jaren mee in de top van ons land. Daarnaast verzorgt KNA de muzikale omlijsting bij lokale evenementen, zoals Koningsdag, Dodenherdenking, Oud Lunterse Dag en diverse kerkdiensten; activiteiten die ook bedreigt worden door deze financiële strop. 
 
Wanneer Gemeente Ede besluit om hier abrupt de stekker uit te trekken, kan de muziekvereniging dit mogelijk niet langer voortzetten. Een aderlating voor zowel de muzikanten als de Lunterse gemeenschap. Daarom gaat de vereniging deze week de barricade op en roept de gemeenteraad op hun besluit te heroverwegen en samen naar een passend alternatief te zoeken.