Fanfareorkest

Meer dan 100 jaar muziekgeschiedenis
De geschiedenis van Muziekcentrum Lunteren voert terug tot 12 juni 1907, toen een aantal jonge Lunterse mannen de koppen bij elkaar staken om een muziekvereniging op te richten: Kunst Na Arbeid. KNA was het eerste muziekkorps in de gemeente Ede en is dan ook het oudste korps in deze gemeente, waar het dorp Lunteren onder valt.

In de loop der jaren heeft KNA altijd een belangrijke rol in het dorpsleven gespeeld door optredens tijdens feesten, jubilea en concerten in de lokale muziektent. In de jaren ‘40 telde KNA ongeveer 25 leden en speelde men in de Eerste Afdeling. Na de oorlog groeide de vereniging stevig door en werden in de jaren ’50 ook een tamboerkorps en een jeugdkorps opgericht.

In 1963 ontving KNA, na het overlijden van een van de oprichters, een legaat waardoor het mogelijk werd zijn woonhuis om te bouwen tot verenigingsgebouw Euterpe. Achter dit monumentale gebouw werden later een speciale ‘marsstraat’ en een evenementenpodium aangelegd. Daarnaast werd het gebouw met een extra zaal uitgebreid, waar tegenwoordig de repetities van de verschillende orkesten worden gehouden. Inmiddels is de vereniging haar eigen BV geworden onder de naam Muziekcentrum Lunteren, zijn er 130 klanten, verhuist naar haar eigen muziekgebouw op de Haverkamp en mag zich sinds haar 100 jarig bestaan ‘Koninklijk Onderscheiden’ noemen.

Van marsen naar podium

Het fanfareorkest speelt al bijna 30 jaar in de Eerste Divisie, voorheen Vaandel Afdeling. Toch lag bij KNA tot 1993 de nadruk op het marsgebied. Bloedfanatiek werd er avond na avond op bijna militaristische wijze geoefend op excercitie en muziek, op de eigen marsstraat achter het verenigingsgebouw. Het fanfarekorps werd op deze wijze zeventien maal Nederlands marskampioen in de hoogste klasse en ook het kampioenschap van de Edese Federatie werd reeds veertien maal gewonnen. Tevens werd er een gouden medaille behaald op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade.
Begin jaren ’90 werd echter het roer drastisch omgegooid, omdat er op marsgebied weinig meer te behalen viel. Enkele jonge en vaardige orkestleden namen het initiatief om samen met het bestuur plannen te smeden om het orkest te ontwikkelen op het concertpodium. In 1993 werd er een jonge en ambitieuze dirigent aangenomen, Tijmen Botma, die het orkest haar aspiraties moest helpen waar te maken.

Al in datzelfde najaar weet het fanfareorkest het Edese Federatie Concertconcours te winnen. Maar ook tijdens concertconcoursen in het land weet KNA keer op keer een record aantal punten te behalen, wat een enorme stimulans blijkt voor leden en dirigent. In 1996 plaatst het orkest zich voor het Concert Topconcours voor Vaandelorkesten van de KNFM. Het orkest is al dolblij met deelname aan dit prestigieuze kampioenschap en aan een hoge klassering wordt nauwelijks gedacht. Maar tot verrassing van de leden en meegereisde fans wordt KNA voor het eerst in haar bestaan Nederlands Kampioen, dankzij een indrukwekkende uitvoering van The Sunken Village, van Philip Sparke. Deze doorbraak naar de top werd door de KNFM beloond door KNA in 1997, als eerste fanfareorkest ooit, af te vaardigen naar het internationale CISM Concours in Aix-les-Bains in Frankrijk. Opnieuw haalt het orkest het beste uit zich naar boven en mag de ‘Prix d’Excellence’ en de daarbij behorende Europese titel meenemen naar Lunteren. Ook in 1999 en 2005 was het Lunterse fanfareorkest vertegenwoordigd op het Concert Topconcours en het Nederlands Kampioenschap, waaruit blijkt dat het orkest het hoge niveau weet te handhaven.

Dirigent Tijmen Botma kon dan ook eind 2006 met alle vertrouwen het dirigentenstokje overdragen, omdat hij zijn werkzaamheden voor het Gelders Fanfareorkest, Psalm 150 Dinxperloo én zijn nieuwe baan als chefdirigent bij de FKKLBW helaas niet langer kon combineren met het dirigentschap bij KNA. Gelukkig wist KNA een prima opvolger te strikken: Wouter Iseger. Deze jonge dirigent verdiende reeds zijn sporen onder meer bij de Harmonie van de Nederlandse Spoorwegen en het Zomer Orkest Nederland (ZON). Iseger hanteerde, door zijn baan als solist bastrombone bij de Vlaamse Opera, echter nog nauwelijks het dirigentenstokje. Toch wist KNA hem te overtuigen om wekelijks de reis naar Lunteren te maken en verder te bouwen aan het fanfareorkest. De aanstelling van Iseger bleek wederom een ‘gouden greep’ van deze dorpsfanfare. Op inspirerende en overtuigende wijze won Iseger in 2008 zijn eerste KNFM concours met KNA en dwong daarmee deelname aan het Nederlands Kampioenschap af. Op 11 april 2009 deed het fanfareorkest, met haar nieuwe dirigent, opnieuw een gooi naar de landstitel. Met een indrukwekkende uitvoering van ‘Le Champion de Tir’ van Rob Goorhuis,slaagde het orkest er in de Maaspoort in Venlo in, om opnieuw de landstitel in de wacht te slepen.
 
In het najaar van 2012 kwam een nieuw gezicht naar Lunteren. Dirigent Erik Kluin trad aan. Een jonge veelbelovende dirigent met het bravoure dat KNA’s fanfareorkest naar grote hoogten brengt. Amper twee maanden binnen, scoorde Kluin hoge ogen op het KNFMconcours in Enschede. Met de werken Bellum et Pax en Aragorn behaalde het orkest 86,84 punten, een eerste prijs met wimpel. Amper een half jaar later zat het fanfareorkest op het podium van de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen in Drachten. Met de bezielde uitvoering van ‘Heaven On Earth’ haalde het orkest de Nederlandse titel weer naar Lunteren.