Opleidingen

KNA kent een grote bloeiende opleiding. Een groot deel van de muzikanten in de orkesten komt uit eigen ‘kweekvijver’.
 

Algemene muzikale vorming

Elk jaar start er na de herfstvakantie een nieuwe AMV-cursus o.l.v. Nyncke de Vries. Deze cursus houdt in dat spelenderwijs kinderen van groep 3 en 4 kennis maken met de beginselen van het musiceren. Noten lezen, muziek schrijven, zingen en natuurlijk ook leren hoe je moet spelen op de instrumenten van het fanfare- en slagwerkorkest.

Tijdens deze cursus van 16 lessen worden er gemiddeld 2 concerten gegeven en is er ook een jeugd-avond gepland waarbij gezellig spelletjes worden gedaan en een film wordt gekeken om op deze manier kennis te maken met de andere jeugd-leden van de vereniging.

Aan het einde van de lessenserie krijgen de leerlingen een mooi diploma mee naar huis. Daarnaast krijgen zij 2 proeflessen op een instrument naar keuze

 

Muziekles

Na de AMV-lessen of als je in groep 6 of hoger zit wanneer je je aanmeldt, krijg je les van een van de muziekdocenten die les geven op een instrument. Zij vinden hun instrument zó leuk dat ze het jou graag willen leren. Je zult zien dat je heel blij wordt van muziek maken!
 
Meestal krijg je in een groepje van twee of drie kinderen samen les. Een muziekles duurt 20 minuten. Je kunt daarnaast een tienrittenkaart kopen. Hiermee kun je telkens 10 minuten extra les alleen les krijgen. Soms duurt een les daardoor langer dan 20 minuten.
 
Bij KNA vind je twee soorten instrumenten: blaasinstrumenten en slagwerkinstrumenten. Blaasinstrumenten zijn instrumenten waarop je moet blazen om er muziek uit te krijgen. Binnen de orkesten zijn de volgende blaasinstrumenten:
 
Op slagwerkinstrumenten moet je slaan om muziek te maken. Voorbeelden zijn:
 
Wanneer je je aanmeldt, kijken we samen welk instrument goed bij je past en beschikbaar is. De meeste instrumenten krijg je in bruikleen. Dat betekent dat je het mee mag nemen naar huis en kan gebruiken, maar dat het eigendom blijft van KNA. Instrumenten zijn erg duur, dus we vinden het belangrijk dat je er voorzichtig mee omgaat!
 

Samen muziek maken

Als je goed je best doet, kun je al na een paar maanden meespelen in het samenspeelensemble. Daarna stroom je door in het jeugdorkest of de jeugdslagwerkgroep. Hoe snel dit gaat, verschilt per leerling. In de orkesten zul je merken dat samen muziek maken nog véél leuker is dan alleen!