Opleidingen

Muziekcentrum Lunteren kent een bloeiende opleiding. Een groot deel van de muzikanten in de orkesten komt uit eigen ‘kweekvijver’.
 

Algemene muzikale vorming

Aansluitend op het scholenproject en -concert, een project van 10 weken muziekonderwijs op de basisschool, start er een een nieuwe AMV-cursus onder leiding van Nyncke de Vries. In deze cursus maken kinderen van groep 3 en 4 kennis met de beginselen van het musiceren. Noten lezen, muziek schrijven, zingen en natuurlijk hoe je moet spelen op de instrumenten van het fanfare- en slagwerkorkest.

De AMV is opgedeeld in drie periodes met daarna een periode van individuele muzieklessen op een zelf gekozen instrument. In deze periodes concentreren we ons in de lessen op een bepaald onderdeel, ritme, toonhoogte of de instrumenten van de vereniging. 


Muziekles

Na de AMV-lessen of als je in groep 6 of hoger zit wanneer je je aanmeldt, krijg je les van een van de muziekdocenten die les geven op een instrument. Zij vinden hun instrument zó leuk dat ze het jou graag willen leren. Je zult zien dat je heel blij wordt van muziek maken!
 
Meestal krijg je in een groepje van twee of drie kinderen samen les. Een muziekles duurt 20 minuten. Je kunt daarnaast een tienrittenkaart kopen. Hiermee kun je telkens 10 minuten extra les alleen les krijgen. Soms duurt een les daardoor langer dan 20 minuten.
 
Bij MCL vind je twee soorten instrumenten: blaasinstrumenten en slagwerkinstrumenten. Blaasinstrumenten zijn instrumenten waarop je moet blazen om er muziek uit te krijgen. Binnen de orkesten zijn de volgende blaasinstrumenten:
 
Op slagwerkinstrumenten moet je slaan om muziek te maken. Voorbeelden zijn:
 
Wanneer je je aanmeldt, kijken we samen welk instrument goed bij je past en beschikbaar is. De meeste instrumenten krijg je in bruikleen. Dat betekent dat je het mee mag nemen naar huis en kan gebruiken, maar dat het eigendom blijft van MCL. Instrumenten zijn erg duur, dus we vinden het belangrijk dat je er voorzichtig mee omgaat.
 

Samen muziek maken

Als je goed je best doet, kun je al na een paar maanden meespelen in het samenspeelensemble. Daarna stroom je door in het jeugdorkest of de jeugdslagwerkgroep. Hoe snel dit gaat, verschilt per leerling. In de orkesten zal je merken dat samen muziek maken nog véél leuker is dan alleen!