Slagwerkorkest

Al in 1956 werd het Tamboerkorps van KNA Lunteren opgericht. Sindsdien is het orkest getransformeerd van een succesvolle drumband op marsgebied via een prijswinnende malletband op podiumconcoursen naar een slagwerkorkest met de focus op het geven van gave concerten. Elke week klinkt het aan een verscheidenheid van muziek. De ene week hoor je Adele, de volgende keer Genesis, de week erop Stevie Wonder en dan weer een klassiek slagwerkstuk van Henk Smit. Dit veelzijdige orkest is het slagwerkorkest van Muziekcentrum Lunteren onder leiding van John Sonderen

Samenstelling

Het slagwerkorkest van KNA Lunteren is een enthousiaste groep van ongeveer 25 muzikanten van alle leeftijden. Naast slagwerkinstrumenten spelen een aantal leden ook onder andere (bas)gitaar en keyboard. Voor concerten gaat het orkest samenwerkingen aan met professionele zangers, muzikanten en technici voor licht en geluid. Het orkest staat onder leiding van dirigent John Sonderen. John is een frisse wind die vanaf begin 2022 het orkest uitdaagt voor nieuwe projecten.

 

Ons slagwerkorkest is ook actief op de speciale Percussion Experience facebookpagina: https://www.facebook.com/PercussionExperience1/

Historie

Het orkest heeft een lange historie in concoursen en concerten sinds haar ontstaan in 1956. Na toevoeging van lyra’s in 1977 werden later ook xylofoons, vibrafoons en marimba’s toegevoegd. Het werd een succesvolle tijd. In 1979 promoveerde de toenmalige drumband naar de eredivisie onder leiding van Krijn Smits. Tussen 1980 en 2000 werd maar liefst 10 maal de landstitel op marsgebied behaald. En in 1989 en 1993 werd beide keren een gouden plak gewonnen tijdens marswedstrijden van het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade onder leiding van respectievelijk Arie Hoogers en Roelof Hoogers. Vanaf 2000 werd, met het aanstellen van dirigent Marco Onstenk, besloten dat het slagwerkorkest zich zou gaan specialiseren op concertgebied. Het slagwerkorkest kwam vanaf 2003 uit in de hoogste divisie en behaalde op verschillende podiumconcoursen eerste prijs met lof. In 2009 werd het orkest Nederlands kampioen op het NKW Slagwerkorkesten en deed datzelfde jaar mee aan het Wereld Muziek Concours waar een mooie vijfde plaats behaald werd. Daarna deed het orkest nog meermaals mee aan concoursen en het NKW’s waarbij puntenaantallen tussen de 90,75 en 93,58 behaald werden. Sinds 2018 focust het orkest zich op eigen projecten als ‘The rise and fall of the metropole’ en ‘Top 2000 Percussion Experience’. Sinds voorjaar 2022 is het dirigentstokje overgedragen aan John Sonderen.

Concerten

In het najaar van 2019 vond het concert ‘Top 2000 Percussion Experience’ plaats. Tijdens dit concert werden een groot aantal pareltjes uit de muziekgeschiedenis vertolkt, geïnspireerd door de jaarlijks terugkerende Top 2000 van NPO Radio 2. Een afwisselende mix van muziek, van onder andere Muse, Adele, Racoon en Jimi Hendrix, afgewisseld met anekdotes en acts. Het was een geslaagde show met maar liefst 500 man publiek!

 

 

 
April 2018: ‘The Rise and Fall of the Metropole’. Dit concert had als thema de opbouw en teloorgang van een drukbevolkte stad (een metropool). Symfonische rock, meeslepende gitaarsolo’s en virtuoze marimbaloopjes kwamen terug in nummers van onder andere Pink Floyd en Genesis. Dit werd afgewisseld door het thema-stuk ‘Metropole’, gecomponeerd door eigen leden Marco Onstenk en Gijs Huitink. Met steeds terugkerende thema’s, afwisselende muziek en een prachtige lichtshow was dit een complete ervaring voor de bezoeker.
 
 
In 2016 werd het slagwerkorkest uitgenodigd voor het jaarlijkse dance-festival Eerbiza in Eerbeek. Hierbij werd het repertoire weer 180 graden gedraaid. Nummers zoals ‘rather be’, ‘insomnia’ en ‘the bongo song’ werden bewerkt door de dirigent om ze geschikt te maken voor slagwerkers. En met resultaat. Het publiek van 3000 man ging uit zijn dak, het was één groot feest! 
 
 
In 2014 gaf het slagwerkorkest een concert met Frank Zappa in de hoofdrol, in samenwerking met coverband The FoolZ. Een zeer geslaagd concert dat ook binnen de Zappa-community in goede aarde viel.